Mer om Vänsö

Vänsö – där skärgården möter odlingslandskapet

Bild på landskap, Vänsö, St Annas skärgård

Speciellt för just Vänsö är mötet mellan skärgård och odlingslandskap. Landskapet hålls öppet och vackert av de betande korna. Utsikt från Vänsö Västgård.

I Sankt Annas skärgård strax utanför Norra Finnö ligger ett flertal lite större befolkade öar – Risö, Kallsö, Vänsö och Misjö. Utanför detta stråk av öar tar sedan småskärgården vid och möter havet. Dessa öar har varit befolkade sedan århundranden och varje ö har sin speciella karaktär.

Bild på klippa, Vänsö, St Annas skärgård

På västsidan av Vänsö där gården ligger är det skönt att bada. Här finns branta dykklippor, snällare badklippor, en liten stenstrand och en stor badbrygga. Och badtemperaturen ligger i regel omkring 20 grader på sommaren. Öns östra sida vetter ut mot småskärgården och där är det lite friskare i vattnet. Till utsidan av ön tar det cirka tio minuter att gå.

Gårdshuset sett från klipporna

När man kommer till Gåsviken med båt går man upp för härliga öppna klipphällar och möts efter cirka 200 meter av gården som ligger lite gömd uppe på berget.

Vänsös centrala by har rötter tillbaka till 1600-talet och här har människor sedan dess levt av den bördiga jorden, av skogen och av det rika fisket. Vänsö Gård och Vänsö Västgård unika i beskrivningen av det svenska bondesamhället, igår och idag. För den moderna storstadsmänniskan är det en lisa att bara vandra runt här och få kontakt med forna tiders skärgårdsliv.

Bild på 1700-talstorp, änsö, St Annas skärgård

1700-talstorpet och magasinet. Till höger om torpet finns en avskild trädgård så att man kan vara helt ifred och insynsskyddad från övriga gården. Bakom gården skymtar berget Trollklinten – klättrar man upp så har man utsikt över i stort sett hela ön.

En alldeles speciell miljö är Vänsö hamn med båthus, bodar och ett gammalt båtbyggeri. I båthusen ligger gamla träbåtar som byggts på båtbyggeriet. Och där bor svalorna som hisnade flyger in och ut genom öppningen avsedda för båtarna, i jakt på mat till sina barn.

Bild från hamnen.

Om man tycker om att gå är det svårt att hitta ett vackrare ställe. Här får man hela tiden omväxling. Åkrar och ängar, betande kor, kalvar och tjur, hästar, orkideängar, tallhedar, ekskogar och härliga havsvyer. Vänsö är tillräckligt stor för att räcka till för din vistelse. Och du kan gå nästan överallt utan att störas av privat ägande.

Karta på Vänsö.

Att bada i Östersjön är friskt och härligt, men tyvärr ibland något kyligt. På västsidan av ön där Vänsö Västgård ligger är vattnet något varmare, i regel ligger badtemperaturen över 20 grader på somrarna här, eftersom havsviken är så skyddad på västsidan. Här badar man från fantastiska dykklippor eller från brygga.

Bild på klippor, Vänsö, St Annas skärgård

Om man hyr den lilla Skärgårdsboden har man bara ca 30 meter upp till klipporna ut mot havet – med fantastiska solnedgångar på kvällen. Den som vågar dyker rakt i från den högsta dykklippan flera meter över vattnet.

Solnedgång på Vänsö Västgård

Solnedgång på Vänsö Västgård

Utanför Vänsö ligger en fantastisk skärgård med hundratals obebodda öar, dina öar. Här kan du gå iland och äga din ö själv. Slå upp ditt tält, grilla din mat och se solen sjunka ner mot horisonten. Vi hyr ut båtar så att du själv kan åka ut, eller kör dig ut om du så vill.

Tältläger på en liten ö utanför Vänsö.

Tältläger på en liten ö utanför Vänsö.